Srđan Mijalković

Srđan Mijalković je  rođen u Srbiji, u Leskovcu. Završio gimnaziju u rodnom gradu, pa Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Profesor je srpskog jezika i  književnosti. Osim toga u Beču je uz rad završio Master studije i Master je socijalnog menadžmenta  (MBA).

Zadnjih 20 godina intenzivno se bavi pedagoškim,

socijalnim i kulturnim radom sa decom i omladinom u Beču, posebno na polju integracije. Autor, inicijator i stručni saradnik je  mnogih projekata i programa u toj branši.

Jedan je od osnivača i prvi predsednik SPKD Prosvjeta Austrija i u toj funkciji snažno učestvuje u radu na očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije u Austriji, Evropi i srpskim maticama.

Pokretač, osnivač  i organizator brojnih programa i projekata, od kojih se izdvajaju: “Prosvjetina škola srpskog jezika”, “Srpski novogodišnji koncert u Beču, “Mali hor Prosvjete”, “Pomoć u učenju”, “Predstavljanje dela i autora srpske književnosti”, “Susreti i  razgovori”…

Između ostalog, dobitnik je “Zlatne značke KPZ Srbije”, “Povelje za jačanje prijateljstva i saradnje pravoslavnih naroda u svetu”, “Velike Povelje Prosvjete” i drugih. To su nagrade   za doprinos u čuvanju i jačanju srpske prosvete, jezika, kulture i duhovnosti.  Član je Glavnog odbora SPKD Prosvjete i Poslovnog saveta za dijasporu PKS.

Kontakt: srdjan.mijalkovic@prosvjeta.at,  +4369919418061