Miroslav Majkl Đorđević

Miroslav Majkl Đorđević je jedan od najpoznatijih Amerikanaca srpskog porekla, najistaknutiji srpski lobista u Vašingtonu i inicijator za formiranje Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a.

Osnivač je i predsednik Studenica Foundation, američke zadužbine koja već dve decenije stipendira studente i mlade talente u Srbiji i pod čijim je pokroviteljstvom stipendirano preko 2000 srpskih mladih lidera i profesionalaca. Osnivač je i prvi predsednik legendarne, i verovatno najuticajnije, organizacije koje je srpske dijaspora ikad osnovala – Kongresa srpskog ujedinjenja (Serbian Unity Congress).

Među najpoznatijim je biznismenima u Americi. Izvršni je direktor kompanije Monad Financials. Vodio je višemilionske korporacije u Americi, kao što je Capital Guarantee Corp i jedan je od osnivača Bank for South East Europe. Bio je guverner Municipal Bond Insurance Association, direktor Association of Financial Guaranty Insurors, i American Express Variable Annuity Fund, Inc., kao i direktor World Affairs Councils of America (2002–2004) itd.

Dobitnik je više nagrada i priznanja u poslu i javnom životu Amerike, među kojima su prestižna američka nagrada Americanism Medal from the National Society of the Daughters of the American Revolution, kao i medalja časti The Statue of Liberty – Ellis Island Centennial Commission. Za zasluge u negovanju veza srpskih iseljenika sa otadžbinom, kao i nesebičnu pomoć i dobročinstvo svom narodu, odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave drugog stepena za patriotski rad u dijaspori i Ordenom Nemanje drugog stepena. Gospodin Đorđević je i dobitnik priznanja za zasluge od Serbian American Chamber of Commerce iz Čikaga i Tesla Science Foundation za životno deo. Uvršten je u publikaciju „Who is who in America” još od 1983. godine, a ove, 2017. godine, dobio je posebno američko priznanje za životno delo „Who’s Who Lifetime Achievement”.

Studije i poslediplomske studije iz bankarstva i finansija završio je na univerzitetima Berkli, San Francisko i Stanford u Kaliforniji.

Tokom svoje značajne karijere, gospodin Đorđević je pretočio svoje znanje i bogato iskustvo u brojne kreativne radove, među kojima je i njegova najnovija knjiga „Decenija iluzija 1990– 2000” objavljena 2016. godine. On je, takođe, napisao knjigu poezije „Pathways of a Yearning Soul” 2007. godine; „Moralno društvo i moderna država” 2003. godine; knjigu „Korespondencija Miroslava Đorđevića i Dobrice Ćosića”, kao i knjigu metafizičkih eseja „About Happy Living” 1985. godine.

Živi u San Rafaelu u Kaliforniji.

Za više informacija pogledajte:
wwlifetimeachievement.com/2016/12/07/miroslav-michael-djordjevich
www.en-studenica.org