Marko Lopušina

Marko Lopušina je novinar i književnik. Pisac i reporter portala „Serbiana” u Detroitu, „Ogledala” iz Čikaga, „Srpskog Glasa” u Melburnu, „Novina” iz Toronta, Srpskog radija u Los Anđelosu i Sidneju, Srpske zajednice u Mariboru i portala u Hrvatskoj i Makedoniji.

Saradnik je na leksikonu „500 Srba koji su obeležili 20. vek”. Saradnik je SANU i Matice srpske na Srpskoj enciklopediji, poglavlje o iseljenicima i dijaspori, saradnik je Akademije Republike Srpske na Enciklopediji RS.

Autor je pedesetak feljtona o iseljenicima, obaveštajnim službama, delinkvenciji, kao i 47 knjiga o srpskoj dijaspori, tajnim službama, policiji i mafiji. Najnovija dela su mu „Srbi u Istočnoj Evropi”, „Tajna društva u Srbiji”, „Cenzura u Srbiji” i prva Enciklopedija srpske dijaspore.

Dobitnik je desetak novinarskih i literarnih nagrada. Godine 2004. je od strane Udruženja novinara Srbije (UNS) proglašen za najboljeg novinara.

Lopušina je uvršćen u ediciju Kongresne biblioteke u Vašintgonu za 2008/09. godinu „Who is who in USA and Canada”. Uvršćen u knjigu „Ko je ko u Srbiji”. Član je Udruženja novinara Srbije, član Udruženja književnika Srbije i član Udruženja ribolovaca Zemun. Član je Kongresa srpskog ujedinjenja iz SAD i član asocijacije Srpska veza iz Beograda. Počasni je član Tesline naučne fondacije u Filadelfiji od 2012. godine. Saradnik je Srpskog instituta u Vašingtonu .

Dobitnik je nagrade „Laza Kostić” Udruženja novinara Srbije za 2002. godinu i vlasnik zlatnog prstena UNS kao jedan od najboljih novinara za 2004. godinu. Posle Priznanja izdavačke kuće „Narodna knjiga” u 2003. godini Lopušina je postao najbolji publicista u Srbiji i Crnoj Gori. Dobitnik je Bronzane povelje na Internacionalnom festivalu reportaže 2004. godine u Somboru. Vlasnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2008. godinu.

Od svih priznanja najviše ceni reči svoje majke Radmile, koja je jednom prilikom rekla: „Nisam znala da je ovo moje dete tako hrabro i da ima odvažno pero u rukama!”

Nosilac je rdena Vuk Stefanović Karadžić za doprinos novinarstvu, srpskoj kulturi, informisanju i očuvanja identiteta Srba u dijaspori. Vlasnik je najnovije nagrade „Zlatno pero 2013” Srpskog kulturnog društva „Štajerska skupnost” iz Maribora.

Dobitnik je Plakete Narodne skupštine Srbije, Odbora za dijasporu, februar 2014. godine, kao i Medalje „Svetozar Miletić” Udruženja Srba iz Slovačke i Medalje „Nikola Tesla” iz Kanade. Osvajač je prve nagrade za publicistiku „Dragiša Kašiković” za 2014. godinu.

Matica iseljenika Srbije mu je u aprilu 2017. dodelila Povelju za doprinos saradnje matice i Srba u rasejanju.

Marko Lopušina živi u Zemunu, radi u Beogradu i piše širom srpskog rasejanja.