Marina Švabić

Marina Švabić je renomirani stručnjak za biznis, marketing i javnu politiku sa više od 20 godina iskustva na rukovodećim pozicijama u privatnom i javnom sektoru, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u Srbiji. Sarađivala je sa kompanijama i instutucijama kao što su Vlada Republike Srbije, Coca-Cola, Šowtime Networks, HTC Mobile, Hellenic Petroleum, Alpha Bank, UNDP, Tesla Science Foundation, Los Angeles Economic Development Corporation, od skora radi kao finansijski konsultant/agent na problemima privatnog penzionog osiguranja u organizaciji New York Life Insurance Company. Poseduje tri akademske diplome (magistar Državne uprave sa Univerziteta Harvard; magistar Komunikacija sa The New Sčool for Social Researč u Njujorku i diplomu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. linkedin.com/in/marinaschwabic.

Gospođa Švabić je dvojni državljanin (američki i srpski), provela je preko 20 godina u SAĐu, a od 1999. je aktivista Srpske dijaspore sa posebnim fokusom na poboljšavanje odnosa dijaspore i matice. Kreator je nekoliko akademskih radova o fenomenu svetske dijaspore („Olakšice za repatrijaciju starije dijaspore u zemlju porekla”, „Predlog podsticajnoj politici Medikere-a za lakšu repatrijaciju penzionisane dijaspore iz SAĐa u njihovu domovinu”), koji su bili prezentovani na Harvard Univerzitetu u Kembridžu i na Institutu za migracionu politiku u Vašingtonu.

Poslednjih pet godine, kao izvršna direktorka Tesla Science Foundation u Njujorku, gospođa Švabić je uradila ogroman posao u podizanju svesti ne samo o životu i istorijskom nasleđu srpsko-američkog naučnika Nikole Tesle, već je strasno promovisala Republiku Srbiju kao otadžbinu srpskih etičkih zajednica u SAĐu. Uspešno je predvodila veliki broj značajnih konferencija i dobrotvornih događaja u SAĐu, a čemu je pomenuta u The Wall Street Journal, New York Observer, kao i brojnim srpskim medijima. Posebno je ponosna na profesionalnu saradnju sa Kancelarijom predsednika Republike Srbije; ambasadama Srbije u UN i Vašingtonu, Generalnim konzulatom Republike Srbije u Njujorku; Srpskom pravoslavnom crkvom u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Vašingtonu i Los Anđelesu; Kancelarijom za dijasporu pri MIP-u, kao i sa NjKV prestolonaslednikom Aleksandarom i Princezom Katarinom.