Dimitrije Vasiljević

DIMITRIJE VASILJEVIĆ je srpski džez kompozitor i pijanista iz Beograda koji živi i radi u Nju Orleansu, SAD. Opisan kao «sjajan džez svirač impresivnog muzičkog vokabulara i moćan moderni improvizator koji ima potencijal da postane novi glas modernog džeza» (Tony Germain – Berklee College of Music), Vasiljević je stvaralac čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tardicionalne srpske muzike.

Vasiljević je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006) i na Berklee College of Music u Bostonu (2010), završio je master studije iz džez klavira na New York University Steinhardt u Njujorku (2013) i doktorirao na University of Illinois at Urbana-Champaign (2017). Pre nego što je postao docent na Xavier University of Louisiana u Nju Orleansu gde trenutno radi i živi, predavao je kao pridruženi profesor (adjunct professor) na NYU Steinhardt-u, a bio je i asistent na University of Illinois.

Kao aktivni džez solo pijanista, ali i lider svog kvinteta, kvarteta i trija, Vasiljević nastupa širom Evrope i Amerike, a neke od prestižnih sala u kojima je Vasiljević držao koncerte su i Carnegie Hall u Njujorku, Kennedy Center u Vašingtonu, sedište Ujedinjenih Nacija u Njujorku, Krannert Center u Urbani, Montro palata u Montrou, Švajcarska, itd. Godine 2008. Osvojio je treću nagradu žirija i nagradu publike na prestižnom Montreux Solo Jazz Piano svetskom takmičenju džez pijanista kao jedini Srbin kome je to ikad pošlo za rukom. Te iste godine dobio je i nagradu Jazz Performance Award od strane Berklee College od Music, a sledeće godine i nagradu Piano Department Achievement Award od strane iste institucije. Godine 2014, dobio je priznanje od Tesla Science Foundation iz Njujorka za doprinos liku i delu Nikole Tesle kroz muziku za svoju kompoziciju Wardenclyffe, posvećenu ovom velikom naučniku. Te iste godine osvaja i Creative and Performing Arts Fellowship od strane University of Illinois-a. Godinu dana kasnije, Vasiljević postaje finalista dva velika džez takmičenja Lumoinarts Jazz Competition u Čikagu i Kate Neal Kinley Memorial Fellowship. Svirao je sa brojnim legendarnim džez muzičarima od kojih su neki Džo Lovano, Kris Poter, Bred Šepik, Viktor Garsija i drugi.

Pored svoje izvođačko-kompozitorske i profesorske džez karijere, Vasiljević se takođe bavi komponovanjem muzike za film (Mora da ovo nije sve; Tierra Utopia) i jedan je od osnivača Music Defying Boundaries, američke neprofitne organizacije posvećenje promociji, širenju i plasmanu ekperimentalne elektronske improvizovane muzike kroz edukaciju, izvođaštvo i dokumentovanje. Tokom 5 godina, bio je u profesorskom timu Blue Mountain Chamber Music Festival letnjih muzičkih kampova u Nju Džersiju i Pensilvaniji. Vasiljević ima tri objavljena autorska albuma (The Path of Silvan; Metaphor; Accidental Nomad) i snima za američku diskografsku kuću Ropeadope Records. Član je američkog Udruženja džez edukatora (Jazz Education Network – JEN), a kuriozitet je da je Vasiljević prvi i za sada jedini doktor džez klavira iz Srbije.