Програм Дан дијаспоре настао је као заједничка визија организација и институција из матице и дијаспоре, да се направи стални мост, мрежа, размена знања, људи и идеја између Србије и њене дијаспоре и Срба у региону, уз посебну уз ујединитељску снагу имена и дела Николе Тесле, као и улоге коју образовање и подршка образовању може имати за, сваки, па и српски национални корпус.

Своју визију остварујемо кроз одржавање годишњих конференција под називом Дан дијаспоре, које су уједно и централна тачка сусрета на којима обрађујемо теме које доприносе остварењу визије Дана дијаспоре, и на којима се и утврђују пројекти за наредну годину. Прва годишња конференција одржана је 2016. Под називом Дан дијаспоре 2016.

Организатори Дана дијаспоре су Универзитет Сингидунум и Теслина научна фондација из САД-а и Теслина научна фондација Србијa  и уз подршку Фондације Студеница САД, Српске националне федерације САД, Српског културно просветног друштва Просвјета Аустрија, Организација српских студената у иностранству, Матице исељеника и других који су дали подршку нашем програму.

Tesla Science Foundation – Теслина научна фондација (ТСФ) је основана 2004. године у Филаделфији под називом „Клуб проналазача Никола Тесла“ са циљем да промовише име и наслеђе Николе Тесле и да проналазачима широм света, заинтересованим за рад Николе Тесле, да прилику да раде заједно. Организација убрзо, због великог интересовања за свој рад, шири опсег делатности и мења име у свој данашњи назив, а 2010. године, ТСФ добија регистрацију 501 (ц) (3) непрофитна организација. Данас ТСФ кроз свој рад повезује српску дијаспору широм света, као и Србију, али такође, још увек спаја и повезује и љубитеље Николе Тесле широм света. Постоји више од 12.000 људи који деле ТСФ визију и шире по свету причу о Тесли. Осим тога, органиција ради пуно са другим организацијама које се баве Теслом и ради на покретању огранака широм САД-а и света.

Универзитет Сингидунум је први приватни универзитет који је акредитован по новом Закону о високом образовању у Србији, на коме данас студира преко 10.000 студената, који наставу прате  у 17.000 м² квалитетног простора са најсавременијом опремом и интернет, аудио и видео  инфраструктуром, Наставни планови и програми су усклађени са принципима Болоњске декларације и омогућавају европски систем преноса бодова (ЕЦТС). Наставу изводи преко 300 угледних професора са искуством, из земље и иностранства у квалитетном и модерном простору. Универзитет има успешну сарадњу са високошколским институцијама из Европе и САД-а, као и партнерство са водећим представницима пословног света Србије. Мисија Универзитета јесте да омогући преношење савремених знања, метода и научних техника које се примењују у развијеним универзитетским центрима широм Европе, али и да преузме добре тековине система високог образовања државних универзитета у земљи.

 

Програм су подржале следеће организације и институције:

 

 

Придружите се организацијама и институцијама које су подржале наш програм!

Пошаљите емаил на адресу: dandijaspore@singidunum.ac.rs