Никола Лончар је данас вероватно један од најактивних припадника дијаспоре у контактима са матицом. Председник је и основач Теслине научне фондације у Америци. Живи и ради у Пенсилванији. Специјализован је за истраге о недозвољеним методима уласка у одређене бизнис институције или приватне објекте (forensic locksmithing). Члан је Националне асоцијације специјалиста за истраживање и Интернационалне асоцијације истраживача за крађу кола. Његово опредељење за овај посао настало је после више година проведених у различитим пољима обезбеђења, да би 1986. године отворио своју фирму за обезбеђење у Филаделфији. Радећи у деловима града са високом стопом криминала, схватио је да системи обезбеђења нису довољно развијени да би се борили са искусним криминалцима и дизајнирао средство за закључавање са 4 до 24 тачака и сензора које могу да детектују упад лопова. За свој проналазак добио је награду Технолошког центра Бенџамин Френклин, награду државе Пенсилваније и златну медаљу Никола Тесла, која се додељује једном годишње за најбољи проналазак.

Теслина научна фондација, Филаделфија, САД, чији је Никола Лончар председник, постоји више од 10 година. Основана је у српској цркви у Филаделфији као непрофитна образовна организација. Потом са радом наставља у Градској библиотеци где се прикључују Американци, пре свега италијанског порекла, неколицина немачког порекла, а тек потом придружује се и велики број Срба у САД.

Данас је ТНФ најактивнија организација посвећена Николи Тесли у САД, као и једна од најактивнијих организација српске дијаспоре у свету. Тренутно, поред осталог, ТНФ успешно ради на увођењу Николе Тесле у школски програм САД, што је најважнији задатак као залога будућности.

Град Филаделфија је први град на свету који је прихватио рођендан Николе Тесле као празник. У поноћ 9. на 10. јул догађа се прослава. Филаделфија је први главни град САД. На простору где се организује прослава налази се оригинални устав САД и звоно које је објавило независност САД. То је једино место у САД, а да је власништво федералне владе САД, где су за Теслин рођендан постављене српска и америчка застава заједно. Последњи пут српска и америчка застава заједно су се вијориле за време мандата председника САД Вудра Вилсона, великог пријатеља Михајла Пупина. Игром случаја, први Србин који је дошао у САД, Ђорђе Шагић, искрцао се у Филаделфију.