председник Матице исељеника и Срба у региону

Миодраг Јакшић се више од 20 година бави проучавањем исељеништва и сарадњом са дијаспором. Био је помоћник министра за дијаспору у Влади Републике Србије, државни секретар у Министарству вера и дијаспоре и народни посланик у Скупштини Србије, учесник бројних конференција из ове области, а члан је и више међународних асоцијација које се баве миграцијама и питањима исељеништва.

Руководио је Радном групом за израду Закона о дијаспори и Србима у региону, као и мултиминистарским тимом за израду Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, највишим државним правним актима по први пут донесеним у Србији, који третирају дијаспору, наше исељеника и Србе у региону, као саставни део корпуса српског народа.

Био је члан Међудржавних мешовитих комисија: Србија‒Мађарска, Србија‒Румунија, Србија‒Хрватска и председник комисије Србија‒Охајо. Био је секретар Одбора за Србе у региону и председавао на више од двадесет конференција из области исељеништва и миграција.

Аутор је и три књиге посвећених сарадњи и унапређењу односа Србије и дијаспоре.

Председник је Матице исељеника Србије (од фебруара 2017. године), која је основана 1949. године и почела је са радом 1951. године са основном улогом у неговању српског језика, културе и традиције у нашој дијаспори, али и да у матици обезбеди за наше људе из света промоцију њиховог стваралаштва. Као председник Управног одбора Матице исељеника ће и у наредном периоду водити  Матицу као својеврсну амбасада културних делатности наших исељеника расутих по свету, кроз значајне манифестације, промоције књига, изложбе, тематске скупове и друге активности у матици Србији.

Оснивач је и главни и одговорни уредник Уметничке групе „АРТЕ”, која окупља више од 300 уметника из целог света и Међународне уметничке колоније у Крчедину (од 2007. године). Оснивач је и уредник колонија у Темишвару, Базјашу, у Истри, на Пагу, на Ртњу… Као архитекта – потписао око 200 архитектонских пројеката, анализа и студија. Као књижевник – објавио 18 књига, заступљен у антологијама и уџбеницима. Превођен на више од двадесет језика. Као издавач и уредник – потписао више од 180 књига и публикација и 16 ЛП плоча. Као новинар – написао више од 1 000 новинских одредница, репортажа, путописа, фељтона, за домаћа и страна гласила и водио ауторске радио-емисије. Као дизајнер – обликовао логое, амбалаже, књиге, публикације… За своје дело награђиван у земљи и свету. Директор је Београдског фестивала кантаутора Кантфест. Члан је Управе Удружења књижевника Србије, Савеза композитора и Независног удружења новинара Србије.

Миодраг Јакшић рођен је 1969. године у Београду, где и данас живи. Има сина Михајла и ћерку Јану.