Универзитет Сингидунум је био домаћин Дана дијаспоре 2017.

Манифестација је одржана у четвртак, 6. јула 2017. године у организацији Теслине научне фондације из Сједињених Америчких држава и Србије, Универзитета Сингидунум и партнерских организација дијаспора и матице.

dan-dijaspore-2017-001

На Дану дијаспоре учествовали су представници матице и расејања, амбасадори, као и највиши представници Академије, Универзитета и Владе Републике Србије, студенти из Србије и иностранства, ученици и наставници средњих школа.

dan-dijaspore-2017-002

Теме Дана дијаспоре и Срба у региону 2017. године биле су: везе матице и расејања; повезивање и сарадња; српски идентитет у 21. веку и српски језик; млада дијаспора, повратак и ангажовање; српски језик и дијаспора; побијање дезинформације о Србији – како вратити добро име Србије.

dan-dijaspore-2017-003

У пленарном делу говорили су:

  • проф. др Милован Станишић, председник Универзитета Сингидунум
  • проф. др Славка Драшковић, директорка Задужбине Студеница и професорка на Универзитету Сингидунум
  • Мирослав Мајкл Ђорђевић, председник Задужбине Студеница из Сан Франциска, САД
  • Академик Зоран Радовић, САНУ
  • Никола Лончар, председник Тесла научне фондације, Филаделфија
  • Миодраг Мића Јакшић, председник Матице исељеника
  • Олга Даниловић, Беч – Аустрија
  • Драган Хамовић, посебни саветник Министра културе и информисања Републике Србије

dan-dijaspore-2017-009

Прву награду од Теслине научне фондације која носи назив награда за животно дело за његов неизмерни допринос очувању и подизању угледа српског народа и за вишедецинијско ангажовање у односима српске дијаспоре и матице добиио је, овом приликом, господин Мирослав Мајкл Ђорђевић, председник Задужбине Студеница.

dan-dijaspore-2017-004 dan-dijaspore-2017-005 dan-dijaspore-2017-006

Награда која носи назив Tesla spirit award, додељује се онима који деле систем вредности које је неговао наш најцењенији научник. За посвећен однос према српској дијаспори и за континуирани иновативан приступ у свом раду, награду Tesla spirit award добија проф. др Милован Станишић, председник Универзитета Сингидунум.

Теслина научна фондација одлучила је да медаљом за посебан допринос награди и Фонд „др Марко Јарић“.

dan-dijaspore-2017-007

Такође, на Дану дијаспоре су учествовали стипендисти и алумнисти Задужбине Студеница из Сан Франциска, млади и гимназијалци из Будимпеште, млади и организације из Републике Српске, Румуније, и многи, многи други из Хрватске, Аустралије, Канаде, Шведске, Аустрије, Румуније, Немачке, Словачке, Словеније итд.

Програм Дана дијаспоре пратила је изложба књига о дијаспори и Србима у региону.

dan-dijaspore-2017-008

Организатори веома успешно реализованог Дана дијаспоре 2017. били су Универзитет Сингидунум и Теслина научна фондација из САЂа и Србије, уз подршку Фондације Студеница САД, Српске националне федерације САД, Српског културно-просветног друштва Просвјета Аустрија, Организације српских студената у иностранству, Матице исељеника и других.