Aleksandar Jakovljević

Aleksandar Jakovljević, rođen 1992. godine u Beogradu, predsednik je Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI). Obrazovan je u inostranstvu gde je završio osnovne studije na St. Francis College u Njujorku iz finansija i biznis menadžmenta. Nakon toga, diplomirao je na Bucerius Law School na programu Master of Law and Business. Pored toga, član je Poslovnog saveta dijaspore Privredne komore Srbije.

OSSI okuplja srpske studente i mlade profesionalce koji studiraju i žive u inostranstvu. Trenutno predstavlja mrežu od oko 10.000 članova širom planeta, organizovanih kroz 15 lokalnih ogranaka na četiri kontinenta u Australiji, Aziji, Evropi i Severnoj Americi. Od 2012. godine, kada se Aleksandar pridružio, organizacija je znatno porasla i ojačala i pokrenula je više inicijativa na polju studentskih pitanja u Srbiji. Kao najvažnije, ističe se rešenje problema priznavanja diploma u Srbiji. Aleksandar je predvodio tim ispred OSSI-ja koji je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, napisalo podzakonske i druge akte neophodne za implementaciju Zakona o visokom obrazovanju, u oblasti priznavanja stranih diploma. Veliki projekat takođe predstavlja stvaranje „Brošure za studiranje u inostranstvu” koja pruža srpskim studentima komparativnu analizu obrazovnih sistema u 21 zemlji sveta. Ostale aktivnosti uključuju rukovođenje timovima koje čine skoro 100 ljudi, kao i stvaranje i realizacija aktivnosti, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Pored studentskih pitanja, bio je stažista u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. Nakon toga se pridružio Stalnoj misiji Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku za 68. zasedanju Generalne skupštine UN-a. Takođe, radio je i u konsalting kompaniji Yoswein NY 2015. godine.